In de feestmaand december wordt de kleur zwart extra vaak uit de kast gehaald. Waarom? Zwart wordt als chique ervaren en kleedt af. Zwart is een populaire kleur tijdens feestjes en bovendien: zwart staat iedereen. Toch?

Over de kleur zwart wordt vaak gezegd dat het iedereen staat en daarom niet in je kast mag ontbreken. Over dat laatste ben ik het eens*, maar níet omdat de kleur jou per se zo mooi staat.

Zwart staat niet iedereen

Laat ik maar gelijk de partypooper zijn: zwart staat niet iedereen mooi. Van de vier seizoenstypes (het lente-, zomer-, herfst- en wintertype) staat alleen het wintertype deze kleur van nature mooi. Hetzelfde geldt voor de kleur wit.

Hoe draag je zwart als de kleur je niet staat?

De andere seizoenstypes, lente, zomer en herfst, zullen wat extra moeite moeten doen om zwart te laten harmoniëren bij hun huidskleur en dan met name vlakbij het gezicht. Deze mannen en vrouwen zullen zwart met een kleur moeten combineren die hen wél mooi staat (uit je persoonlijke kleurenwaaier) en dan deze kleur bij hun gezicht dragen en combineren met zwart. Compenseren dus. En combineer het met kleur: iets dat echt afsteekt tegen het zwart.

Wat gebeurt er als zwart je niet staat?

Het effect wanneer je dit niet doet en zwart draagt zónder compensatie is dat je er moe uit gaat zien; je ouder lijkt; rimpeltjes duidelijker zichtbaar worden, net als schaduwen en kringen rond je ogen. Kijk er bovendien niet van op als iemand je vraagt of je je wel goed voelt, want als zwart niet past bij je uiterlijke kenmerken, dan zal je huidskleur er grauw door lijken en dat wil je natuurlijk niet.

Wanneer zwart te dragen?

• omdat de kleur je mooi staat (uiterlijk)

• omdat je van de kleur houdt (innerlijk/persoonlijkheid = kleurpsychologie) – de kleur past bij wie je bent

• omdat de kracht van zwart je aanspreekt en helpt bij o.a. je mate van zelfstandigheid te stimuleren en te varen op je eigen kompas/uitgaan van je eigen kracht; of om jezelf te beschermen/af te schermen (innerlijk/persoonlijkheid = kleurpsychologie)

Hoe weet je of zwart bij je past?

• (Uiterlijk): Doe een kleuranalyse bij mij en ontvang je eigen op maat gemaakte kleurenwaaier met jouw allermooiste kleuren en zie er altijd energiek en fris uit. Nooit meer miskopen bovendien op basis van kleur!

• (Persoonlijkheid): Doe een persoonlijkheidstest en krijg inzicht in jezelf: jouw grootste talenten, je valkuilen, allergieën en uitdagingen én leer de kleuren kennen die horen bij jouw persoonlijkheid. Zo laat je zien wie je bent!

 

* Zwart is voor iedereen een goede kleur als je er dol op bent, want of het nu uiterlijk is of je persoonlijkheid: beiden zijn een goede reden om de kleur te dragen! (en bovendien is kleuradvies altijd een advies en nooit een gebod!)

Zwart is een veelgedragen kleur, vooral in de feestmaand december. Foto: ©Pexels/Olia Danilevich