Je krijgt een compliment van iemand en in plaats van “Dankjewel” te zeggen schiet je meteen in een kramp en ga je je verontschuldigen alsof je het compliment niet waard bent. Je ontkracht, ontkent, verzint allerlei excuses. Zelf betrap ik me er ook regelmatig op dat ik dat doe, en hoor ik mezelf zeggen: “Het is maar een oud ding hoor” of “Oh, die was helemaal niet duur”. Oh duh..

Vandaag is het Nationale Complimentendag en ik ga mezelf aanwennen bewust “Dankjewel” te zeggen op complimentjes die ik krijg. Het is voor de gever van het compliment ook veel leuker als er een enthousiaste reactie terugkomt, anders is de glans er meteen vanaf. Laat zien dat je een compliment kunt ontvangen en het waardeert dat de ander jou echt ziet, want gezien en gewaardeerd worden is toch wat we allemaal willen!

Veel vrouwen zijn bang om als verwaand bestempeld te worden als ze zelfverzekerd zijn en doen. In Nederland is “gewoon” ten slotte al gek genoeg. Het hoofd boven het maaiveld uitsteken is taboe, jezelf zien zitten en uniek durven zijn een no-go, en dus zijn we er als de kippen bij om iets aardigs over onszelf te bagatelliseren.

Hoogste tijd dus om trots op jezelf te zijn en de woorden van de ander écht op waarde schatten. De dames van Toren C laten precies zien hoe absurd ons gedrag is en natuurlijk doen ze dat weer door alles lekker vet aan te zetten..